Om Gotland

Många som besöker Gotland kommer under sommaren, och sol och bad är kanske det främsta skälen till besöket då. Det finns dock otroligt mycket att se, göra och uppleva året om. Inte minst öns fantastiska historia med över 42 000 fornlämningar från alla tidsperioder, några av Sveriges äldsta gravsättningar och hansestaden Visby med ringmuren – sedan 1995 uppsatt på Unescos världsarvslista – är några exempel. Även den unika naturen, samt ett spännande och rikt kulturliv är några av många skäl att besöka Gotland.

Gotland - Jorden runt på en ö

Uttrycket ”det finns något för alla” är ju en ganska tom och uttjatad kliché som säkert inte heller stämmer för Gotland. Det finns antagligen en väldig massa människor som inte skulle hitta något som intresserar dem på ön, även om denna är väldigt mångsidig och unik på flera sätt, men kanske beror det på att det inte vet vad de ska leta efter.

Ett av de främsta skälen som många anger för att de besöker Gotland på sommaren är vädret, eller närmare bestämt ”sol och bad”. Visst, en av Gotlands stora fördelar är vädret. När statistiken för soltimmar i Sverige sammanställs årligen hamnar ofta Gotland högt upp i statistiken, och visst finns det fantastiska långgrunda sandstränder som tusentals människor lärt sig att älska, men Gotland är så otroligt mycket mer.

Det kanske mest fascinerande och intressanta är öns rika historia. Besöker man Visby kan man ju knappast undgå att se alla ruiner eller ringmuren som började byggas på 1100-talet och som fördes upp på Unescos världsarvslista 1995 med motiveringen ”ett unikt exempel på en nordeuropeisk medeltida muromgärdad stad”. Men Gotlands historia är så otroligt mycket mer än detta. Faktum är att Gotland har över 42 000 fornlämningar från i princip alla tidsperioder sedan stenåldern, och över 50 procent av alla fornlämningar som visas på Historiska Museet i Stockholm är hämtade från ön.

Ett annat skäl att besöka Gotland som många anger är den unika naturen. Alla år som isolerad ö i Östersjön har medfört att Gotlands natur skiljer sig från övriga Sverige. På ön finns också flera arter av djur och växter som bara finns här och ingen annanstans i världen. Även berggrunden är unik, med spännande och ovanliga fossiler. Detta beror på att Gotland för 400 miljoner år sedan låg vid ekvatorn och var en tropisk korallmiljö i ett grunt och varmt hav.

Gotland har även ett otroligt utbud av spännande kulturaktiviteter, sportevenemang, nattliv och mycket mycket mer. Här vid sidan finner du några länkar till sajter som tipsar om händelser, upplevelser och aktiviteter på ön.